Valvasorjeva konjenica v Zavrču

V ponedeljek, 24. junija smo imeli na Občini Zavrč prav poseben obisk. Obiskala nas je namreč slavna Valvasorjeva konjenica, ki je štela kakih 40 konjenikov. Letos je njeno 27. popotovanje, med 21. in 25. junijem so bili stacionirani v Gradu Muretinci ter so v teh dneh prejahali Cirkulane, Paradiž, Pohorje, Bukovce, Novo Vas, Markovce, Šturmovce, Dolane,
Hrastovec, Zavrč, Turški Vrh, Pestike, Gorenjski Vrh, Brezovec, Belski Vrh in Veliki Vrh. Pri završkem gradu sta jih na konjih pričakala župan Slavko Pravdič in predsednik KK Borl Jernej kelc in z njimi jezdila do občinske stavbe v Goričaku, kjer jih je župan uradno sprejel in pogostil. Od stotnika Valvasorjeve konjenice g. Cveta Možine je v zahvalo prejel spominsko listino in pohvalo, saj je bil v vseh teh letih njihovih popotovanj edini župan, ki jih je spremljal na konju.

Valvasorjeva konjenica je s svojo ustanovitvijo leta 1993(ob 300-letnici smrti polihistorja, natančneje historiografa, geografa, etnografa, topografa, kartografa, naravoslovca in tehnika, nadalje zbiratelja, risarja in založnika ob tem pa še vojaka in poveljnika-barona Janeza Vajkarda Valvasorja postavila temelje vsem bodočim konjenicam v Sloveniji. Tudi s svojimi tradicionalnimi popotovanji Valvasorjeva konjenica nadaljuje z uresničevanjem misli slavnega polihistorja o kulturnem poslanstvu vsakega domoljuba. Tako je do sedaj že prepotovala dobršen del naše domovine ter obiskala gradove in kraje, ki imajo bogato zgodovino ali kjer je deloval in o njih obširno pisal naš vzornik Janez Vajkard Valvasor.