Vabilo na delavnico “Zgodovina vinogradništva v Zavrču”

Spoštovani občani.

V četrtek, 4. 3. 2021, ob 18. uri, vas vabimo, da se nam pridružite pri prvi delavnici z imenom Zgodovina vinogradništva v Zavrču, ki jo bo vodila Marija Hernja Masten.

Raziskava, ki jo bo predstavila avtorica, poteka v okviru projekta Dediščina Zavrča. Po predstavitvi bo čas namenjen delitvi mnenj, saj marsikateri starejši občan pozna določene navade ali običaje povezane z vinogradništvom, ki so že izginili v pozabo.

Delavnica bo potekala preko aplikacije Zoom, povezavo objavljamo na koncu besedila.

To je prva od štirih delavnic, na katere vas bomo povabili do konca marca.

Na naši spletni strani je tudi anketa o običajih v vinogradih nekoč, ki jo najdete na tej povezavi:

»Kulturna dediščina za trajnostni razvoj turizma«
Dediščina Zavrča

Tema: Delavnica Vinogradništvo
Mar 4, 2021 18:00

Za udeležbo klikni:
https://us02web.zoom.us/j/81375602991?pwd=bE9uai9wQzU4aHZiVUNzTHU5d0JBZz09

Meeting ID: 813 7560 2991

8. februar – slovenski kulturni praznik

Slovenski kulturni praznik, ali kot ga Slovenci imenujemo Prešernov dan, je dan, ko se s ponosom spominjamo ustvarjalne poti našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Njegovih večno veljavnih verzov ni moč prezreti. Vredni so našega občudovanja in prav je, da z njimi obeležimo tudi letošnje praznovanje. Njegove poezije naj bi krasile vsak naš dom.

Res je, da je v našem okolju kulturnih dogodkov malo in da pretiranega
zanimanja zanje ni. A to naj nas ne zmoti. Trenutno se epidemija corona virusa krepko odraža tudi na kulturnem področju, saj so druženja na javnih površinah prepovedana. Kljub vsemu pa so možnosti uživanja v kulturi še vedno na voljo.

Lani smo Prešernov dan obeležili tudi v naši občini Zavrč. Na predvečer
praznika smo kulturniki pripravili krajšo literarno prireditev. Udeleženci so izrazili zadovoljstvo in željo po dvigu kulture v naši sredi. Letos prireditve iz razlogov po ohranjanju zdravja in skrbi pred okužbo z virusom, ne bo. Upamo na lepše čase in verjamemo, da bo priložnosti za kulturne dogodke še veliko v prihodnosti. Z optimizmom in dobro voljo zremo naprej. Ob vseh tegobah trenutne zdravstvene situacije pa nas lahko bodrijo tudi verzi Franceta Prešerna.

Dileme okrog praznovanja ne sme biti. Kako lahko obeležimo in
praznujemo dan kulture? Praznujmo v svojih domovih, vsak po svojih željah v krogu domačih lahko poskrbi za kulturne užitke. Najenostavneje je vzeti v roke kakšno literarno delo znanega slovenskega pisatelja ali pesnika. Slovenci imamo številne ustvarjalce, ki so zaznamovali zgodovino slovenskega naroda s svojo literarno dediščino in ponesli slovensko besedo v svet. Sodobnih ustvarjalcev imamo veliko, tudi v naši občini. Kulturne dogodke lahko spremljamo preko sodobnih komunikacijskih naprav, obiščemo bližnji muzej, kakšno razstavo ali pa si preprosto zapojemo slovensko pesem, udobno nameščeni v domačem fotelju pa prebiramo poezijo. Morda pa na predvečer praznika s ponosom izobesimo slovensko zastavo in se spomnimo verzov Franceta Prešerna, ki tako veličastno zvenijo v naši himni:

ŽIVE NAJ VSI NARODI,
KI HREPENE DOČAKAT DAN,
DA, KODER SONCE HODI,
PREPIR IZ SVETA BO PREGNAN,
DA ROJAK PROST BO VSAK,
NE VRAG, LE SOSED BO MEJAK!

OB 8. FEBRUARJU, SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU, ČESTITAMO VSEM OBČANKAM IN OBČANOM OBČINE ZAVRČ IN ŽELIMO LEPO KULTURNO PRAZNOVANJE!

Kulturno društvo Maksa Furjana Zavrč
(Zapisala članica: Jožica Notersberg)

Naročila za cepljenje proti bolezni COVID-19

Saftič, zdravstvena dejavnost d.o.o.
Splošna ambulanta Cirkulane
Cirkulane 28, 2282 Cirkulane

Sprejemamo naročila za cepljenje proti bolezni COVID-19. Naročila lahko oddate po telefonu: 02 761 800 1 ali po elektronski pošti: narocilozdravil@gmail.com, po navadni pošti ali direktno v naš poštni nabiralnik pred ambulanto (s pripisom: naročanje za cepljenje proti covid 19).

Sporočite nam vaše Ime in Priimek, datum rojstva in kontaktno tel. Številko. Takoj, ko bomo imeli informacijo o terminu vašega cepljenja vas bomo poklicali na navedeno kontaktno tel. Številko.